Blog Vrbanj

Contact email: [email protected]

Blog Vrbanj

GLAZBENI ADVENT (provokator ili vizionar)???

Posted on December 18, 2018 at 3:15 AM

GLAZBENI ADVENT (provokator ili vizionar)??? :D

Otkad se ja sjećam dva razdoblja u godini, Advent i Korizma, su bili razdoblja posta od svih vrsta užitaka, i u hrani i u pjesmi. Ni ženilo se nije u Adventu i Korizmi i to se je smatralo hrvatskom katoličkom tradicijom koje su se sve kršćanski odgojene obitelji držale. Svirao sam na plesovima, bio zabavljač na pirevima više od 25g ali od zadnje nedjelje Studenog do sv. Stjepana niti je bilo plesova niti pireva jer je crkva naučavala da u postu od svih užitaka i duhovnoj pripremi čekamo Njegovo rođenje.

U Adventu 1977, ne znam na čiju incijativu, omladinska organizacija Vrbanja je u suradnji sa predsjedništvom omladine otoka Hvara pokušala razbiti tu tradiciju i organizirati ples. Nitko, ama baš nitko od glazbenika iz Staroga Grada, Dola, Vrbanja i Svirača nije htio prihvatiti poziv za sviranje uz obrazloženje da su odgojeni u kršćanskom duhu koji im tako nešto ne dopušta. Ja sam bio tada član predsjedništva općinske omladinske organizacije i zamoljen sam da sa svojim prijateljima Mihotom Marušić, pok. Mićotom Marušić i Cvitetom Bracanović nastupimo u Vrbanju a čak su nam posudili i hotelski razglas Semprini. Mi smo to prihvatili jer smo već imali oprošteni "grijeh" od sv. Nikole kada smo u školskim prostorijama (dakle državnim) bez privole državnih organa, pristali svirati ples u Zastražišću za vjersku feštu sv. Nikolu jer im je sala bila izgorila. Da bi ples u Vrbanju uspio u subotu su organizirana i dva autobusa koja su vodila mlade iz ostalih naselja otoka i stvarno subotnje večeri je sala bila odlično popunjena ali sutradan kad se je ostalo samo na mještanima Vrbanja i okolnih sela u sali nije bukvalno bilo nikog. Počeli smo svirati u 8, u 9 je bilo u sali 5 (i slovima pet) osoba, čekali smo do 9 i po a zatim skupili instrumente i otišli u Hvar. Bojkot glazbe u Adventu je bio 100% i to je bilo vjerničko poštivanje tradicije a ja sam okarakteriziran u Vrbanju među vjernicima kao provokator.

Danas, kada se Hrvatska predstavlja kao katolička zemlja koja poštuje tradicije svugdje se organiziraju Glazbeni Adventi koje najavljuje limena glazba, organiziraju se koncerti, izlasci na trgove i posjete Adventskim kućicama. Ni Crkva nema ništa protiv toga. Nemam ni ja ništa protiv toga, naprotiv volim to i podržavam ali postavljam sebi jedno pitanje. Da li sam ja 1977 bio provokator ili vizionar? Da li današnja mladež koja se u Adventu i vjenčava  i organizatori tih Adventskih događanja ne poštuju tradiciju ili se je i tradicija uz blagoslov Crkve promijenila i prilagodila potrošačkom društvu pa se umjesto pokore i duhovne pripreme čekanja rođenja sve objašnjava veseljem zato što će se On roditi.

Eto,  drago mi je da se je potvrdilo da 1977 ipak nisam bio provokator nego i nehotice samo vizionar, a vizionari i pokreću točkove povijesti :D
Na fotografiji je trg Tvrdalj u Starome Gradu 2018, adventski ukrašen i sa umjetnim klizalištem.Categories: None